Două filme de Cristian Mungiu și Adina Pintilie, finanțate de Eurimages cu peste 450.000 de euro

Două filme de Cristian Mungiu și Adina Pintilie, finanțate de Eurimages cu peste 450.000 de euro
Publicat: 23/06/2015, 16:42

Proiectele cinematografice „Fotografii de familie”, de Cristian Mungiu, și „Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, au primit finanțări de 300.000 de euro, respectiv 160.000 de euro, la cea de-a 139-a sesiune de finanțare Eurimages, din iunie, potrivit site-ului Consiliului Europei.

„Fotografii de familie/ Recycling feelings”, de Cristian Mungiu, produs de Mobra Films (România), Why Not productions (Franța) și Les Films Du Fleuve Sprl (Belgia), vorbește despre compromis și implicațiile rolului de părinte, noua producție fiind legată și de perioada actuală pe care o traversează cineastul român, după cum a declarat acesta într-un interviu recent pentru Screen Daily. Proiectul cinematografic a primit, în luna martie, cea mai mare finanțare la cea mai recentă sesiune organizată de Centrul Național al Cinematografiei (CNC), în valoare de 1.910.000 lei (aproximativ 424.000 de euro).

Al doilea proiect românesc care a primit finanțare din partea Eurimages este lungmetrajul de debut „Nu mă atinge-mă/ Touch me not” al Adinei Pintilie, produs de Manekino Film/ 4Proof Film (România), Rohfilm GMBH (Office Leipzig) (Germania), Agitprop (Belgia) și Les Films De L’Etranger (Franța). Filmările pentru producția al cărei buget total este estimat la 900.000 de euro – potrivit cineuropa.org – vor avea loc atât în România, cât și în Germania. Drama a trei personaje care se confruntă cu diverse probleme personale este programată să fie lansată în 2016. Proiectul a primit finanțare din partea Centrului Național al Cinematografiei, la sesiunea din decembrie 2012, respectiv suma de 700.000 de lei (aproximativ 15.500 de euro).

Regizorul și scenaristul Cristian Mungiu a câștigat trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes în 2007, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a țării noastre. Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje „Amintiri din Epoca de Aur”, care a rulat în secțiunea Un Certain Regard. În 2012, filmul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obținut de Mungiu, și premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actrițelor Cristina Flutur și Cosmina Stratan. Cristian Mungiu a fost distins, în 2008, cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler de Guvernul francez.

În vârstă de 35 de ani, Adina Pintilie a regizat șapte scurtmetraje și două mediumetraje, iar în prezent se află la debutul în lungmetraj. Producțiile „Nu te supăra, dar…” (2007) și „Oxigen/ Oxygen” (2010) au fost prezentate în peste 50 de festivaluri internaționale, iar cel mai recent scurtmetraj al Adinei Pintilie, coregizat cu George Chiper, „Balastiera#186” (2007), a fost selectat în secțiunea scurtmetraj de autor a Festivalului de film de la Locarno 2008 și a câștigat premiul al doilea la Festivalul Internațional de Film de la Miami și mențiunea specială a Festivalului de la Trieste, 2009.

La sesiunea care a avut loc în perioada 15 – 19 iunie, la Praga, European Cinema Support Fund (Eurimages) a finanțat 27 de lungmetraje, 1 film de animație și 3 documentare, cu un total de 7.745.000 de euro.

La sesiunea din luna martie a acestui an, alte două proiecte cinematografice românești au primit finanțarea Eurimages: „6,9 pe scara Richter/ 6,9 on the Richter Scale”, de Nae Caranfil, și „Câini/ Dogs”, de Bogdan Mirică, care au primit 150.000 de euro, respectiv 140.000 de euro.

Eurimages, creat în 1989, este fondul Consiliului Europei pentru sprijinul producției, distribuției și exploatării operelor cinematografice europene, iar cele 36 de state membre cooperează activ și susțin acordarea de sprijin financiar pentru coproducții, distribuție și săli de cinema. Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Bosnia & Herțegovina, Cipru, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Macedonia, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia și Ungaria sunt membre Eurimages.

De la înființarea sa, Eurimages a sprijinit financiar 1.685 de coproducții europene, cu o sumă totală de 508 milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Daniela Iliescu a făcut-o praf pe mama lui Culiţă, după ce a spus că e...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
Cod portocaliu de ploi torențiale în vestul țării. Zonele vizate de avertizarea ANM
Descoperirea secolului! Breaking news!
Medicii vin cu noi vești despre starea de sănătate a lui Robert Fico: „Acest progres...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Muzica populară a pierdut o mare stea. Gheorghe Turda: Dumnezeu să îl ierte!
Pro TV pregătește marea lovitură. Filmările au început
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Witold Pilecki, spionul polonez de la Auschwitz
×